zondag, september 20, 2009

Tekstloze strip Annemoon
Een strip heet ook wel beeldverhaal: een verhaal in beelden verteld, met of zonder balloons of tekstblokken. En dat verhaal schrijf ik (al 44 jaar). Na het plot maak ik het scenario voor de tekenaar, in dit geval Piet Wijn.

Ook deze tekstloze strip Annemoon is zo gemaakt voor Okki, een educatief blad voor kinderen van 6 tot 8 jaar van uitgeverij Malmberg, in de tachtiger jaren. De strip is nu eindelijk in album uitgebracht door uitgeverij Boumaar.
Ik had al diverse strips gemaakt voor Okki, een moeilijke lezersgroep, omdat zeker van de zesjarigen, de woordenschat nog beperkt is. In het begin van de leergang mochten zelfs geen lettertekens worden gebruikt, omdat kinderen die nog niet kennen. In de strip Pots met Jan van der Voo, stond eens het hondje Pots in een winkelstraat en kreeg daar een idee. Ik daarom zijn balloon met daarin een uitroepteken, vervangen door een balloon met een brandend lampje. Maar bij een evaluatie met zesjarigen, op de vraag wat in die strip gebeurde, zeiden de kinderen: "Dat hondje gaat naar de winkel om een lamp te kopen."
Ik besloot dat het toen tijd werd voor een tekstloze strip voor deze doelgroep en dat werd Annemoon. Een sprookjesachtige strip van een meisje, dat in een bed rondvaart vergezeld door haar konijn. Door een wonderlijk landschap waar bomen, paddestoelen, wolken, de zon, zelfs golven leven en gezichten hebben. In de herfst zitten kabouters in bomen met potjes verf de bladeren ijverig rood en geel te verven.
Natuurlijk was Piet Wijn, die ik al vanaf Toonder Studio's kende, daarvoor de aangewezen tekenaar en gelukkig zei hij ja. Het werd ons beider lievelingsstrip.
Ik ben heel blij met het verschijnen van dit boek. Het is niet goedkoop, alle pagina's moesten worden gescand uit de oorspronkelijke Okki's en daarna volgde maanden retoucheerwerk (de kleuren en letters van de achterliggende pagina's kwamen door het goedkope papier heen), maar het boek is elke euro waard. Te bestellen bij uitgeverij Boumaar http://www.boumaar.com/View My Stats

Posted by Picasa

6 opmerkingen:

dirk arend zei

Hoera! Een van de mooiste strips uit de Nederlandse geschiedenis is in boekvorm verkrijgbaar!

Patty Scholten zei

Bedankt Dirk!

Anoniem zei

Hallo Patty,

Werkelijk een wondermooi boek! Ik ga er rustig van genieten, ook al hoor ik niet meer tot de doelgroep ;-)

Raymond

Serge Baeken zei

Hoi Patty,

ik ben je visitekaartje kwijt. Mail je me je adres nog eens? Merci!

Ciao

SRG

janny zei

Ik was vorige week zondag in het stripmuseum in groningen en ik zag dit heel mooie stripboek liggen. Ik herkende de strip gelijk uit de okki van vroeger, lang geleden. Erg leuk dat er nu een boek van is. Ik vond en vind de strip erg leuk, lekker dromerig en sprookjesachtig. Ik heb hem nog niet gekocht, maar ik denk dat ik dat alsnog maar ga doen. Heerlijk jeugdsentiment en weer heerlijk wegdromen.

Michael zei

Ik wilde zo graag deze strip hebben en was van plan het te kopen. Helaas is het er toen niet van gekomen en nu lijkt het niet meer verkocht te worden bij uitgeverij Boumaar. Is het uitverkocht? Komt er nog een nieuwe druk? Of is er een andere plek waar ik het kan kopen?