zondag, juli 03, 2011

Eerste optreden dorpsdichter Renkum

 

 

 


Op 2 juli was er een dorpsfeest in mijn woonstee Doorwerth. De organisatie vroeg me of ik ter plekke een gedicht wilde schrijven en dat als afsluiting voorlezen in mijn functie als dorpsdichter. Ik had al wat andere lokale gedichten uitgezocht om voor te lezen, want het leek me onmogenlijk om in één dag, tussen gekwek met vrienden en bekenden door, ook nog een sonnet te schrijven. Maar om kwart voor vier was het sonnet af en het ging ook nog ergens over, om vier uur las ik het voor.
De gemeente Renkum wil dit mooie parkje verwijderen om er parkeerplaatsen aan te leggen, ten faveure van de Lidl en C1000in het winkelcentrum enaast.

Op de eerste foto's zijn de enorme larixen en eiken te zien, die daarvoor moeten verdwijnen. Tegen zonsondergang houden de eksters en kraaien daar in de toppen altijd een speeluurtje voor het slapen gaan.

DORPSFEEST DOORWERTH

(men wil het Van der Molen plantsoen betegelen om er parkeerplaatsen aan te leggen)

We zitten onder larixen en eiken.
Nog wel, straks staan hier Ford en Pontiac
en mogen we, in plaats van blad en tak,
de geur van uitlaatgassen vergelijken.

In kramen kun je sierraden bekijken
of babytruitjes en een trappelzak
door vrouwen van Het Schild gebreid, tiktak ,
die blindelings patroonfouten ontwijken.

De jeugd van Doorwerth, barstensvol talent,
zingt, speelt en danst op ’t podium. Je bent
er welkom, krijgt een knikje of een lach.

Ons Doorwerth, dorp van bosuilen en mensen
die hier geen nieuwe autovakken wensen.
Uw dorpsdichter sluit een geslaagde dag.

P.S. Het Schild is een blindeninstituut in Wolfheze. Ze hadden op het dorpsfeest een kraam, die vol lang met babytruitjes en ander breisel; tot mijn stomme verbazing door de blinden gemaakt.

Nu in de avond vind ik het (gelegenheids)gedicht niet zo goed meer. Aan de andere kant wist ik niet dat ik het kon: in vier uur een sonnet schrijven, dus weer wat geleerd. Is dit de functie van een dorpsdichter: als een Sinterklaasdichter in de Bijenkorf op bevel gedichten maken? Ik ben erg benieuwd hoe dat verder gaat. Ik ben al gevraagd om de barbecue van de burgemeester en wethouders in juli met gedichten op te leuken. Is een dorps(stads)dichter een soort hofnar, die met grappen en grollen de heerser(s) toch op hun vingers tikt...? In het najaar is de jaarlijkse bijeenkomst van stadsdichters, waar ik al voor ben uitgenodigd. Ik ben erg benieuwd om van mijn collegae te horen hoe die hun functie zien en invullen.View My Stats
Posted by Picasa

1 opmerking:

Aat zei

Ja Patty, zo vergaat het mij ook soms. Wat helpt (bij mij): eerst keihard nee zeggen. Is de druk eraf. Late reactie, dat wel, maar ja, Lelystad zat er nog tussen. Het was trouwens Traliedieren, zoals je al vermoedde. Daar zat trouwens het NRC-artikel van 27 juli 2001 ook nog in.
Hart. gr. Aat Rolaff, stadsd. van Vlaardingen